top of page
9789197872935.jpg

Alltid fri frakt inom Sverige!

Lennart och Markus_edited.jpg

Markus (till höger) började fiska makrill i Kungsbackafjorden med sin pappa på 1980-talet så snart han klarade av att hålla i ett spö. Idag är han en av Sveriges säkraste havsfiskare. Med havsfisketeamet Isola har han vunnit Pater Noster Cup, Langesundsfestivalen och Fiskefestivalen i Öresund, de tre stora skandinaviska småbåtstävlingarna.

Våren 2015 registrerade Markus sin 20:e storfiskart, en slätvar. 2012 fångade han i Trondheimsfjorden en håkäring som vägde bra mycket mer än han själv. Den fisk han är gladast för är dock en kikfiskad piggvar på över fem kilo.

Även på arbetstid sysslar Markus med sportfiske, för han är regionchef och fiskeribiolog hos Sportfiskarna och jobbar med frågor som rör fiskevård och fiskeri- och miljöpolitik. Ibland hinner han också med att hålla föredrag om havsfiske hos sportfiskeföreningar runt om i landet. Och jo, han kan osunt många fiskarters latinska namn.

Lennart (till vänster) sportfiskedebuterade redan i slutet av 1960-talet då han började meta berggylta från Möareholmen utanför Vallda Sandö. Han åker gärna ut till vraken i norra Kattegatt och drar upp torsk, bleka, långa, gråsej och annat ätbart. Då och då åker han Mexiko och fajtas med roosterfish, yellowtail, sierramakrill och spjutfisk.

Lennarts häftigaste sportfiskeupplevelse var en fantastisk dag på Bratten här hemma i Skagerrak när han och brorsan Richard skulle fiska lubb i början av 2000-talet och aldrig under sex timmars fiske lyckades komma ner till botten oavsett vad de släppte ned. Det var helt enkelt för mycket stor gråsej i vägen – flera runt 10 kilo.

För övrigt försörjer Lennart sig som översättare och skribent. Bland alstren finns kok- och matreseboken Waje, Wide och en kock (med Michael Wide) om Baja California i Mexiko och svenskaboken Svenska timmar (med Svante Skoglund), som har plågat en hel generation gymnasieelever.

bottom of page