Sensommarfiske efter bleka och torsk vid vraket Gerd

Uppdaterad: 7 jan 2020


Det är likadant varje år – det är på sensommaren det finns gott om fisk på vraken i mellersta och norra Kattegatt.

Helgens tur med Birgitta gick till det högintressanta tio meter höga blekavraket Gerd på 70 meters djup ost om Läsö. Under perfekta driftförhållanden fick vi på bara några timmar tio kämpaglada blekor på över 2 kilo. Två vägde en bra bit över 3 kilo. Dessutom fick vi ytterligare tio mindre blekor och lite småsej.

Mer förvånande var att vraket bjöd på sommarens största Kattegattorsk, 6,2 och ytterligare en ganska stor torsk. En 6,2-kilos torsk är kanske inte nåt att yvas över, men det är faktiskt en riktigt stor torsk för det här området. Dessutom har vi inte fått någon så stor här förut.

Vad högg fiskarna på? Normalt använder vi alltid blekaspecialen (se boken) när vi jagar bleka. Men den här gången var det gammal hederlig gul gummimakk som gällde för både bleka och torsk.

Slutligen, Gerd ligger nära den stora farleden och det gäller att ha koll på lastbåtarna. Ett av de största containerfartygsmonster jag någonsin sett passerade lite väl nära och drog upp ett svall som nästan välte vår smala Rocad.

#Gerd #vrakfiske #bleka #torsk #Kattegatt

278 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla