Långans år

Uppdaterad: 7 jan 2020


Medan många andra havfiskare fokuserade på och fick hjärtklappning av det stora tonfiskmärkningsprojektet i Skagerrak ägnade jag sensommaren åt att fiska framför allt långa och bleka i Kattegatt. Och det gick alldeles ypperligt.

Speciellt vid vraket Gerd ost om Läsö (position i boken) visade sig långorna vara lätta att locka till hugg på tunna makrillfiléer. Min fru Birgittas 8-kilosbjässe blev både personligt rekord och sommarens största fångst i Kattegatt. Men vi fick flera till på över 5 kilo. Dessutom finns det alltid fina blekor och en och annan stor torsk vid Gerd.

Riktigt förvånande var att en lugn septemberdag när båten drev med bara 0,4 knops fart högg en 5,3 kilos långa vid toppen Spemor på 50 meters djup utanför Tistlarna (position i boken). Först var jag helt säker på att det var en pigghaj jag hade på kroken, för jag har inte hört att någon fått en så stor långa där tidigare. Dessutom högg ett gäng mindre långor samma dag.

Över huvud taget är Spemor en intressant position för havsmete eftersom lite av varje hugger där, inklusive fina mindre kungsfiskar och torsk av acceptabel storlek. Och det är trevligt att inte behöva åka så långt och inte alltid behöva fiska vid vraken där man titt som tätt fastnar och blir av med tackel.

#långa #Gerd #Kattegatt #Spemor #bleka #torsk

214 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla