top of page

Långans år

Medan många andra havfiskare fokuserade på och fick hjärtklappning av det stora tonfiskmärkningsprojektet i Skagerrak ägnade jag sensommaren åt att fiska framför allt långa och bleka i Kattegatt. Och det gick alldeles ypperligt – speciellt vid vraket Gerd ost om Läsö. Birgittas 8-kilosbjässe blev både personligt rekord och sommarens största fångst i Kattegatt. Men vi fick flera till på över 5 kilo. Dessutom finns det alltid fina blekor och en och annan stor torsk vid Gerd.

Riktigt förvånande var att en lugn septemberdag när båten drev med bara 0,4 knops fart högg en 5,3 kilos långa vid toppen Spemor på 50 meters djup utanför Tistlarna (position i boken). Över huvud taget är Spemor en intressant position för havsmete eftersom lite av varje hugger där, inklusive fina mindre kungsfiskar och torsk av acceptabel storlek.

bottom of page