• Markus

Häftigt dygn vid 10-gradarn

Uppdaterad: 7 jan 2020


I lördags var Mattias, Johan Thörnäs och jag ute vid de stora djupen vid 10-gradarn, drygt 40 sjömil från svenska kusten. Vi började direkt fiska vid område en bra bit söder om ”riktiga” 10-gradarn som var hett sist vi var ute. Mattias och jag blev snabbt varse att lubben fanns på plats, samtidigt som blåbäret Johan aviserade att han kämpade med något tungt som inte alls ryckte. Typiskt vitrocka! Succé direkt! Och inte nog med det, kort efter nästa nedsläpp kom vitrocka nr 2! 7,7 och 8,8 kilo vägde de.

Kvällen fortsatte med några lubbar innan Johan drog i något tyngre. Eftersom han fick in lina men spöet böjdes hela vägen ned misstänkte vi snabbt en rejäl håkäring. Efter tio minuters pumpande kom första rullningen, alltså den typiska rörelsen när håkäringen slingrar sig och rullar upp för linan. Efter ytterligare kanske tio minuter valde hajen tyvärr att kliva av. Det kan mycket väl ha varit en håkäring som vägde tresiffrigt.

Det gick snabbt att skaka av sig förlusten när det senare på kvällen plötsligt gick upp en stor vikval precis vid båten! Den var klart större än vår 6-metersbåt. Valen dök direkt rakt ner under båten och Johan kände skrap mot linan. Den uppenbart mycket nyfikna vikvalen fortsatte sedan ett varv runt båten och försvann innan vi ens hade hunnit ta fram mobiler eller kamera. Men plötsligt skrek det till i min rulle och linan skar av i sidled. Valen är under båten igen och har simmat in i linan som skriker av rullen och till slut skärs av mot valens sträva hud. Högst sannolikt sjönk resten av tacklet till botten.

Under natten ankrade vi upp. Jag gick och lade mig vid midnatt medan Mattias och Johan fiskade vidare och fick upp enstaka lubbar. Tidigt på morgonen blev jag abrupt väckt när Mattias fått upp en håkäring till båten! 145 cm lång och cirka 25 kilo tung var det en blygsam fisk i förhållande till maxvikten på över ett ton, men vad spelar det för roll när vi tagit vår första håkäring i svenska vatten från Isola-båten.

Efter att Johan och Mattias fått en kort stunds sömn bestämmer vi oss för att avsluta med lite blåkäftfiske på hemvägen. Men innan vi hunnit komma iväg såg Johan plötsligt en fena kryssa runt inte långt från båten. Brugd? Håbrand? Nej, en klumpfisk med tanke på den lite vaggande gången i vattnet. I den svaga strömmen var den på väg rakt mot oss! Tyvärr skrämdes den av några trutar och stormfåglar och irrade vidare på sin färd med strömmarna genom världshaven. Vikten uppskattade vi till cirka 10 kilo, men den var aldrig närmare båten än tio meter så det var svårt att avgöra.

Innan vi kom iväg släppte också jag ned ett tackel till botten och kunde efter bara tio minuters bottenfiske kroka på en vitrocka på 9,0 kilo.

Efter att ha kört upp ankaret ville vi att Johan skulle få ytterligare en art. Väl på plats vid lite grundare vatten visade det sig att blåkäften var på hugget och vi kunde alla få med blåkäft hem till middag.


119 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla