• Markus

Albacorejakt utanför Strömstad

För en vecka sedan kom det en rapport om en ilandfluten albacore i Strömstad och efter det en trovärdig observation från Kosterfärjan om jagande albacore. Därmed var det ingen hejd på fiskesuget även om det egentligen inte var särskilt troligt att vi skulle fånga någon albacore.


Mattias och jag (Markus) lämnade Kungsbacka i ottan på söndagsmorgonen utrustade med kraftiga trollingprylar för att i Strömstad möta upp med Johan Thörnäs som ställde upp med båt och mycket erfarenhet från oändligt antal trollingpass i Vänern. Tanken var att köra wobblers typ Rapala Magnum, som tål farter på 4–6 knop, på djupriggar.


Som väntat varken såg eller kände vi någon albacore. Men hemma i soffan får man som bekant ingen fisk. Dagens oväntade fångst kom istället under riktat jiggfiske efter bleka längs en av Kosterfjordens många klippstränder. Nära båten fick jag ett hårt hugg, och efter en kort fajt anade jag något runt och svart under ytan. Skrubba? Liten hälleflundra? Nej, upp kommer en sillgrissla (!) som stenhårt bitit sig fast i jiggstjärten. Den vägrar så till den milda grad att släppa taget att jag nästan kunde lyfta in den i båten. Samma sillgrissla uppehöll sig sedan runt båten en bra stund och kom flera gånger susandes från ingenstans och nöp våra enkelkrokstacklade jiggar under båten!

Men jag fick faktiskt en fisk också, nämligen en kustnära bleka i toppkondition som vägde in på i sammanhanget imponerande 2,5 kilo och som gav en riktigt bra fajt på min lätt haspelutrustning.


40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla