Artfiske i Koster- och Idefjordarna

För tredje året i rad var Markus och hans chef, Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm, uppe och hälsade på Johan Thörnäs i Strömstadtrakten. Johan har börjat utforska de sparsamt fiskade områdena kring Kosterfjorden, Idefjorden och även djupkanter på andra sidan norska gränsen. Nu patrulleras dock gränsen av de norska myndigheterna, så det var enbart hårdbottnarna i svenskt vatten som gällde den här gången.


Naturligtvis är detta ypperliga vatten för gyltor, men man lade också en hel del tid på djupare hårdbottnar för att hitta brunsnultra, mindre kungsfisk och havskatt. Tyvärr var havskatten inte på humör, men Johans platser för brunsnultra och mindre kungsfisk levererade. Inga toppvikter precis, men både brunsnultra och mindre kungsfisk är ju ovanliga arter inomskärs. Utöver detta fångades ett par hyfsade mattorskar. En handfull rötsimpor upp mot storfiskgränsen 400 gram fanns också med bland fångsterna. Totalt blev det ett dussintal arter


Riktigt kul är att knaggrockan verkar gå starkt i Kosterområdet. Kanske är det nätförbudet och den begränsade trålningen i nationalparken som gjort att knaggrockorna dyker upp alltmer som bifångst vid sportfisket, dessutom på många olika platser i arkipelagen. Den största som kom upp var på 5–6 kilo! Tänk dock på att knaggrockan är fredad, vilket innebär att det inte är tillåtet att rikta fisket efter den. Om den ändå fångas ska den återutsättas genast – utan att man poserar med den framför kameran. Däremot går det an att plåta den i håven innan den släpps tillbaka.


29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla