Bleka och storvitling vid vraken utanför Skagen

Årets första vraktur för Isola-båten (Markus, Mattias och Magnus + Richard Larsson från Thermoprodukter/Motorguide) gick i torsdags på helt platt hav från Mollösund till vraken norr om Skagen dit flera båtar begett sig. Det blev bara en handfull mindre torskar på hela dagen, så vi kan konstatera att Nordsjö-/Skagerrakbeståndet av torsk tyvärr mår fortsatt dåligt efter decennier av kommersiellt överfisket i allmänhet. Som lök på laxen nätar dessutom de danska fiskebåtarna regelbundet de flesta vraken runt danska kusten, och vi fick ändra våra planer en del då det låg nät över flera av vraken vi hade tänkt att testa.

Glädjande nog höll flera av de vrak vi kunde fiska på hyfsad bleka. Vi fick många fiskar över två kilo och en toppnotering på 3,05 kilo, villket var helt ok med tanke på att det även var dåligt med bleka förra året. Kanske blir 2020 blekans år på vraken. Några små gråsejar fick vi också. Men dagens enda exceptionella fångst var vår förstärkning Rickards storvitling på hela 1 170 gram. Vi försökte få fler vitlingar med riktat pillemete genom att parkera med elmotorn över olika vrak men det blev bara en enda vitling till.


Under fredagen fiskade vi några blåsiga timmar kring Måseskär. En skäggtorsk som snabbt returnerades gladde extra, liksom årets sju första makrillar. Något häftigt vi aldrig upplevt innan var ett par enorma måsdyk utanför Måseskär. Vi trodde först att det var jagande makrill, men när vi kom närmare såg vi stora mängder tumlare som synkroniserat jagade upp småfisk i ytan. Det var svårt att avgöra hur många tumlare det egentligen var (någon på en annan båt påstod att det var 50 tumlare), men det var verkligen många ryggar i ytan. Häftig upplevelse!

40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla