Plattfiskhelg i Öresund

I mitten av oktober körde Team Isola och flera andra havsfisketeam ned med egna båtar till Öresund för en intensiv helg med riktat fiske efter rödspätta på bara 8–13 meters djup. Det är ju under hösten man ska fiska rödspätta, dels för att fisket då är riktigt bra, dels för att konditionen på fisken är som bäst.


Trålförbudet som funnits i Öresund sedan 1932 har inneburit att det nu bara är i Öresund av alla svenska kustvatten som det går att fånga rödspätta, kolja och torsk i vettig storlek nära land. Med egen båt kan man effektivt utforska kanter, toppar och grundområden. Där man får en rödspätta brukar det ofta finnas fler. För den som inte har egen båt finns det gott om turbåtar som kör speciella meteturer efter plattfisk.


Vi började fredagen med ett besök hos Nyhamn Fiske & Marin i Landskrona (där du kan köpa Havsfiskeboken) för att bunkra upp med agn och heta tackel. Sedan sjösatte vi i Borstahusen för en halvdags eftermiddagsfiske i ett blåsigt och strömt Öresund. Fjorton små rödspättor fick vi ändå upp, men nästan alla var under matstorlek och sattes tillbaka. Givetvis var det också gott om sandskädda, och vi fick även en och annan skrubbskädda. Trots att vi fiskade så grunt fick vi en del bonusfångster som knot, vitling och några mattorskar med en topp på fina 3,7 kilo. Dessutom såg vi både havsörn och havssula.


Också på lördagen blåste det en del, mest västlig vind, så vi fiskade mest på danska sidan där det var någorlunda trivsamt. Vi fortsatte att satsa på rödspätta. Återigen fick vi många, men stora var de inte. Flera andra båtar fick dock några fiskar kring kilot. Toppfisken var på grymma 1 470 gram och togs av Johan och gänget i Fisketeam1.


På söndagen tog vi hela 34 rödspättor, men oflytet med storleken fortsatte. Alla andra team fick åtminstone en handfull fiskar runt kilot, men vår största var bara på strax över sju hekto. Så de flesta spättorna fick gå tillbaka, men några portionsspättor och hyfsade torskar fick följa med hem. Vi fick också två fina skrubbskäddor på cirka åtta hekto. De övriga teamen lyckades dra upp några mer intressanta fångster. Fisketeam1 tog vinnarspättan på 1,47 kilo och underligt nog dessutom en kolja på 1,16 kilo på bara 9 meters djup! Något liknande har vi aldrig hört talas om, då koljorna ju normalt håller till på minst 25 meters djup i Öresund. Lasse i team Garmin Sweden drog dessutom en tunga på 38 cm!


Och slutligen ett litet tips om du tar med dig mycket fisk hem: Köp en liten vakuumpackare för att paketera fisken, för då håller den sig superfräsch ett extra tag i kylskåpet och riktigt länge i frysen.22 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla